وبلاگ#مهرزادwww.eMZed.ir

معرفی کتاب شناخت اساطیر ایران بر اساس طومار نقالان

 


" با سلام و درود  به مهمانان عزیز و کاربران گرامی وبلاگ #مهرزاد، ضمن عرض ادب و احترام به شما، این صفحه به منظور اطلاع رسانی و برای نشر آگاهی و غنی سازی می باشد،
خواهشمند است، هر گونه پیشنهاد یا انتقاد را به مدیر سایت بفرمایید. "

 


 

از روزگار قدیم قصه‌خوانی و افسانه سرایی در میان ملل مختلف جهان رواج داشته است. در ایران نیز داستان‌گویی سنتی بسیار کهن بشمار می‌رود. در این کتاب خواستم شما را نیز همگام خود سازم و به گلستان خاطره‌های نقالان بکشانم. دیرگاهی است، که با نقالان این حافظان گنج‌خانه‌ی سخن انس و الفت خاصی دارم و امین خیمه‌ی زرنگار کلام آن‌ها هستم. بر من منت می‌گذارند و نوبرانه‌ای از سخن را به گلباف ای از برگ‌های طومار می‌پیچند و به رسم پیشکش به من می‌بخشند و من جان به نسیم مشکبار این گل‌های خیال‌انگیز تسلیم می‌کنم. آنان که گفتار ناچیز مرا به زیور طبع آراستند، یقین بدانند که جایگاه ویژه‌ای در دولت‌سرای زربفت سخن یافتند. باشد که سپاس مرا بپذیرند. البته سفره باز نکرده یک عیب دارد و سفره باز کرده هزاران عیب.

 

اما طومار چیست و طومار نگاری چگونه بوده‌است؟ نسخ دست‌نویس که به‌عنوان متن نقالی و با بهره‌گیری از افسانه‌های مندرج در کتاب‌ها یا برگرفته از سینه‌ی مؤمنین و مردم صاحب تجربه بود، طومار خوانده می‌شد. این نسخه‌های خطی غالباً بدسلیقه و به خط آشفته و بسیار پر غلط به‌نظر می‌رسید، که نقالان متقدم با همان سواد قلیل خویش نوشته بودند. هرچند نمی‌توان این اظهارنظر را درباره‌ی کل نسخه‌های نقالی و طومار نقالان تعمیم داد.

 

در بین این نسخه‌ها طومارهایی که به خط و انشای نقالان معروف و وارد و کارآزموده نوشته‌شده بود، اعتبار و اهمیت خاصی داشت و به بهای گران خریدوفروش می‌شد. اما نقالان عادی که متأسفانه گاهی از ذوق داستان‌پردازی محروم بودند، ناگزیر از نسخه‌های دیگران رونویسی می‌کردند و خطای قلم و اندیشه را در تحریر این طومارها مرتکب می‌شدند. به‌هرحال طومارها ورق‌های زر می‌مانند و نقالان و راویان حدیث عمر هزار چم‌وخم انسان بودند.

 

آنان که به صد زبان سخن می‌گفتند، آیا چه شنیدند که خاموش شدند؟  پس‌از چاپ نخست کتابم، بیش‌از هر کسی استاد همیشه زنده‌ی عرصه‌ی شناخت اساطیر ایران زنده‌نام و شادروان دکتر مهرداد بهار، مرا به زبان ادب و به لحن مؤدب و مورد تشویق قرار دادند. ایزد مهربان روان آن عزیز را در پردیس برین جای دهد.

دکتر جابر عناصری

 

شناخت اساطیر ایران بر اساس طومار نقالان، یکی از تالیفات دکتر جابر عناصری است که چاپ چهارم آن در انتشارات سروش انجام شد.

دکتر جابر عناصری در این کتاب پس از بیان مقدمه‌اي‌ درباره قلمرو اساطیر ایران باستان، بازتاب حوادث و وقایع اسطوره‌ای در ادبیات شفاهی، به تأثیر زبان شیرین و تلاش نقالان می‌پردازد. او این کتاب را حاصل همنشینی خود با نقالان و سخنوران می‌داند.

 

عناصری در کتاب شناخت اساطیر ایران بر اساس طومار نقالان به نمایش کامل طومار نقالان می‌پردازد و در کنار استفاده از این طومارها، به بررسی و تفسیر سلیقه و دانش و سواد نقالان و طومارنویسان، که حافظان میراث باستان ایرانشهرند، می‌پردازد.

 

جابر عناصری دکترای فلسفه و علوم تربیتی دارد و به قلم او پیش از این کتاب‌های مردم شناسی و روانشناسی هنری، شهادت مه جبینان گل جمال، چهار مجلس شبیه‌خوانی، شبیه‌نامه حضرت عبدالعظیم، درآمدی بر نمایش و نیایش در ایران و تعزیه نمایش مصیبت و چند کتاب دیگر منتشر شده‌اند. 


او ملقب به پدر تعزیه دانشگاهي ایران است.

 

لطفا برای جلوگیری از قطع درختان، به جز موارد بسیار ضروری، ازچاپ روی کاغذ، خودداری فرمایید.

غنی سازی برای کار آفرینی و  مدیریت با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات
 

ثبت

پیغام شما با موفقیت ارسال شد.

بازگشت ^