وبلاگ#مهرزادwww.eMZed.ir

کتاب چرا ملتها شکست می خورند؟

 

 

*با سلام و درود به مهمانان عزیز و کاربران گرامی وبلاگ#مهرزاد، ضمن عرض ادب و احترام، این صفحه به منظور اطلاع رسانی و برای نشر آگاهی و غنی سازی می باشد، خواهشمند است، هر گونه پیشنهاد یا انتقاد را به مدیر سایت بفرمایید. کار ما، با لبخند شما، کامل تر می گردد. 

 



 
با آگاهی از دلایل واقعی تفاوت‌های اقتصادی و سیاسی بین کشورها، این کتاب می تواند یکی از مهم‌ترین سوال های علمی و فکری قرن بیست و یکم را به چالش بکشاند.


چرا برخی کشورها ثروتمند و پیشرفت‌کرده‌اند و برخی دیگر فقر، نابسامانی و بی‌ثباتی را تجربه می‌کنند؟  

آیا این تمایز از طبیعت یا فرهنگ، آب و هوای یا جغرافیا است؟ یا شاید چیزی کاملاً دیگر؟  


در این کتاب، نویسندگان، با استفاده از تحلیل‌های دقیق و داده‌های تاریخی، به دنبال پاسخ به این سوال ها هستند.

این کتاب با تحلیل مطالعات متعدد و مقایسه کشورهای مختلف، به دنبال پاسخ به این سوال است.


نویسندگان نشان می‌دهند که تفاوت‌های اقتصادی و سیاسی بین کشورها به دلیل نوع ساختار حاکمیتی و سیستم‌های سیاسی و اقتصادی است که در کشورها وجود دارد.


آن‌ها نشان می‌دهند که کشورهایی که سیستم‌های حکومتی از بالا به پایین دارند، به سرعت به فقر و نابسامانی می‌رسند، در حالی که کشورهایی که سیستم‌های حکومتی از پایین به بالا دارند، رشد اقتصادی، ثروت و پیشرفت را تجربه می‌کنند.


این کتاب با استفاده از مثال‌هایی از کشورهایی مانند:

کره جنوبی و کره شمالی 
ایتالیا و هلند  
بوتان و تایلند  
استونی و روسیه 
آمریکا و مکزیک
آفریقای جنوبی و جنوب آفریقا  


به تصویر می‌کشد که چگونه سیاست‌های حاکمیتی و ساختارهای سیاسی و اقتصادی نقش تعیین‌کننده‌ای در موفقیت یا شکست یک کشور دارند.


نویسندگان با تحلیل تاریخی و اقتصادی، نشان می‌دهند که کشورهایی که سیستم‌های انتقالی و منصفانه دارند، به صورت پایدار رشد می‌کنند، در حالی که کشورهایی که سیستم‌های خودسرانه و استخراجی دارند، به تدریج در حال فروپاشی هستند.


چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟ می تواند یکی از مهم‌ترین کتاب‌های معاصر در زمینه اقتصاد، سیاست و توسعه باشد.


این کتاب به ما کمک می‌کند تا با دیدی عمیق‌تر به تاریخ، اقتصاد و سیاست نگاه کنیم و درک بهتری از دلایل نابرابری‌های جهانی داشته باشیم.

 

 

مثالی از داستان توسعه هلند،

 

داستان توسعه و پيشرفت کشاورزی هلند پر از درسهايی است که جهان بايد فرا گيرد.

چگونه هلند، کشوری کوچک، با ۱۷ ميليون جمعيت به دومين صادرکننده محصولات غذايی جهان تبديل شده است؟

 

اين کشور تقريباً از تمامی منابع سرزمينی و خاک که برای کشاورزی در مقياس بزرگ لازم است محروم است.

 

آمريکا به عنوان اولين صادرکننده محصولات کشاورزی جهان ۲۷۰ برابر بيشتر از هلند زمين کشاورزی دارد، اما هلند دومين صادرکننده محصولات کشاورزی بعد از آمريکا است و درعين حال بزرگترين صادرکننده گوجه فرنگی، سيب‌زمینی و پياز و دومين صادرکننده سبزيجات در دنیا است.

 

يک سوم تجارت جهانی دانه‌های سبزيجات خوراکی از هلند سرچشمه می‌گيرد.

اين موفقيت‌ها فقط در ۹۴ کيلومترمربع گلخانه به دست آمده است. در مقايسه بايد گفت، مساحت شهر تهران ۷۳۰ کيلومترمربع است.

 

 

راز موفقيت هلند در چيست؟

 

 

راز موفقيت هلند استفاده از تکنولوژی‌های برتر و گلخانه‌های پيشرفته کشاورزی است. اين تکنولوژی‌ها برداشت در سطح هکتار را به شدت افزايش داده است.

نمونه‌ای از تکنولوژی‌های به کاررفته در هلند:

 

با استفاده از سنسورهای حساس، در مصرف آب برخی از محصولات کليدی تا ۹۰ درصد صرفه جویی می‌شود.

 

در هلند ۱۵ نوع گوجه فرنگی با ارتفاع ۶ متر پروش داده می‌شوند که ريشه آنها نه در خاک بلکه در محلول‌های مغزی قرار دارد.

 

هلند به طور کامل استفاده از آفت‌کش‌های شيميايی را کنار گذاشته است. همچنين در عرصه پرورش طيور و از سال ۲۰۰۹، مرغداران و دامداران استفاده از آنتی‌بيوتيک را حدود ۶۰ درصد کاهش داده‌اند.

 

کشاورزان برای تنظيم دمای گلخانه‌ها از انرژی زمين گرمایی (geothermal) استفاده می‌کنند. کشاورزی هيدروپونيک که در آن محصولات بدون خاک و با استفاده از محلول‌های مغذی رشد می‌کنند، مصرف آب و هزينه‌ها را به شدت کاهش داده است.

 

راز پيشرفت‌ها در تحقيقاتی است که در دانشگاه واخنينگن (Wageningen)  هلند صورت می‌گيرد. شايد بتوان گفت که اين دانشگاه بهترين موسسه تحقيقاتی جهان درزمينهٔ کشاورزی است.

 

اگر آمريکا سيليکون ولی (Silicon Valley) کاليفرنيا را به عنوان مرکز نوآوری‌های تکنولوژیکی دنيا در اختيار دارد، هلند نيز مرکز تحقيقات کشاورزی غذایی فوود ولی (Food Valley) را به کشاورزی جهان معرفی می‌کند.

 

اگر دانشگاه کاليفرنيا مرکز ثقل سيليکون ولی آمريکاست، دانشگاه واخنينگن نيز مرکز ثقل فوود ولی  هلند است.

 

هلند کشوری کوچک است که رتبه‌ی دوم صادرات محصولات کشاورزی و عنوان بزرگترين توليدکننده‌ی سيب زمينی در جهان را در اختيار دارد.

 

اما چگونه اين کشور کوچک کم خاک به چنين جايگاه بالایی دست پيداکرده است؟

 

همانطوری که گفته شد، مساحت آمريکا ۲۷۰ برابر هلند است،  يعنی آمريکا ۹ ميليون و ۸۴۳ هزار کيلومترمربع وسعت دارد، درحاليکه مساحت هلند ۴۱ هزار و ۵۴۳ کيلومترمربع است و اين پرسش مطرح می‌شود هلند چگونه توانست در يک رقابت جهانی اينگونه به مقامی برتر از ديگر کشورها دست يابد؟

 

صاحبنظران می گويند اين جايگاه هلند حاصل ترکيبی کارآمد از همکاری و همفکری ميان مراکز علمی شرکت‌های توليدکننده و کشاورزان می‌باشد.

 

البته رابطه بلاواسطه و سازماندهی شده ميان اين سه نهاد شرط لازم بوده است.

 

تحقيقات و نتايج آن در قفسه‌ها و گنجه‌های مؤسسات تحقيقاتی و علمی باقی نمی‌ماند و بلافاصله به دست کشاورزان می‌رسد و چه بسا در فرايند تحقيق خود کشاورزان به نوعی حضور دارند.

 

هلند آخرين کشور غربی است که دچار قحطی شديد شده است، در واپسين سال جنگ جهاني دوم، کمبود مواد غذايی موجب شد ۱۰ الي ۲۰ هزار هلندی جان خود را از دست بدهند.

 

اين تجربه‌ی تلخ، توأم با پيش‌بينی‌های نه چندان روشن در رابطه با آينده‌ی تأمين مواد غذايی در جهان، هلندی‌ها را بر آن داشت تا به دنبال راهکارهای برای حل معضل کمبود مواد غذايی باشند.

 

حدود سه دهه پيش، دولت هلند برنامه‌ای ملی و جامع را برای توسعه‌ی کشاورزی پايدار در اين کشور در برنامه توسعه خود قرارداد.

 

هدف اين برنامه، دو برابر شدن توليدات کشاورزی و کاهش استفاده از منابع به يک دوم بود.

 


 

 

برای حفظ درختان و تعادل حیات، به جز موارد بسیار ضروری، ازچاپ روی کاغذ، خودداری فرمایید.

 غنی سازی برای کار آفرینی و مدیریت با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات

 enriching   Management  &  Entrepreneurship by Information and Communications Technology

ثبت

پیغام شما با موفقیت ارسال شد.

بازگشت ^