*با سلام و درود به مهمانان عزیز و کاربران گرامی وبلاگ#مهرزاد، ضمن عرض ادب و احترام به شما، این صفحه به منظور اطلاع رسانی و برای نشر آگاهی و غنی سازی می باشد، خواهشمند است، هر گونه پیشنهاد یا انتقاد را به مدیر سایت بفرمایید.
بانک سپه نخستین و بزرگترین بانک ایرانی است که هم اکنون سهام آن به طور کامل در اختیار دولت است.
این بانک در زمینه ارائه خدمات بانکی در سراسر ایران فعالیت میکند و برخی شعبههای بینالمللی بانک سپه نیز فعال هستند.
درباره بانکداری در ایران باستان به گفته تاریخ نگاران و شواهدی مثل یک لوح بابلی کشف شده در یک سال پس از فتح بابل، توسط کوروش کبیر، نشان از آن دارد که در پایتخت مادها، هگمتانه باستان، نه تنها داد و ستد بازرگانی، از دیر باز بسیار پر رونق بوده بلکه یک نهاد بانکی و بانکداری پیشرفته و شبیه امروز هم جهت تسهیل امورتجاری و مبادلات کالایی در آن شهر دایر و فعال بوده است.
گواهان دیگری از سندها و مانندههای آن در الواح مالی اقتصادی تمدن بابل، باز هم دیده میشوند.
در سال ۱۲۶۶ شمسی، بانک جدید شرق، بدون اخذ مجوز از دولت در عمارت شرق میدان توپخانه شعبه مرکزی خود را دایر کرد و بلافاصله شعب دیگری در شهرهای تبریز، اصفهان، مشهد، شیراز، رشت و بوشهر تاسیس نمود و به فعالیتهای بانکی واقتصادی پرداخت.
مرکز این بانک در لندن بود و برای نخستین بار در ایران حساب جاری را که بهره به آن تعلق میگرفت ارائه نمود. گفته می شود، این بانک بیشتر از سه سال فعالیت نکرد و با تاسیس بانک شاهنشاهی کلیه اموال و امتیازات خود را یکجا به بانک جدید واگذار کرد.
اولین بانک ایران، بانک شاهنشاهی ایران بود، که در سال ۱۲۶۷ هجری شمسی، با مجوز ناصرالدین شاه تأسیس شد.
مهمتر از همه، حق انحصاری نشر اسکناس نیز به این بانک اعطا گردید. این بانک معاف از مالیات بود و تنها سالیانه شش درصد از سود خالص بانک وحداقل سیزده هزار تومان، به دولت ایران تعلق میگرفت.
قبل از تأسیس نخستین بانکها، تجارتخانهها و صرافیهای معتبر، عملیاتی مانند ارائه وام، نقل و انتقال پول و خرد کردن بروات را انجام میدادند.
بانک شاهنشاهی برای افتتاح شعبه مرکزی خود در تهران عمارت شرق میدان توپخانه را که بانک جدید شرق در آن مستقر بود خریداری کرد. این عمارت عظیم بعدها به بانک بازرگانی فروخته شد که هماکنون شعبه میدان امام خمینی بانک تجارت میباشد و به موزه تبدیل شده است.
این ساختمان برای بانک شاهی از چند زاویه، مناسب بود، از یک سو به کاخ و از سویی دیگر به پادگان و مقر نظامیان ارتش نزدیک بود که میتوانست بانک را در برابرهر خطری محافظت کند.
همچنین به مرکز بازار و حجره های بازاریان نیز نزدیک بود و از همه مهمتر، ساختمان بانک چنان که نوشتهاند، از نظر گچ کاری، آئینه کاریها، نما و بهخصوص استحکام، ساختمانی عالی به حساب میآمد.
همچنین در سال ۱۲۶۹ بانک استقراضی ایران امتیاز تأسیس را از ناصرالدین شاه گرفت.
امتیاز این بانک که با نام انجمن استقراضی ایران دایر شد به مدت هفتاد و پنج سال و معاف از هر گونه مالیات اعطا گردید.
دولت عثمانی هم در آن زمان ها در ایران، اقدام به ایجاد بانک نمود. این کشور، بانک عثمانی را دایر کرد و چند شعبه نیز در شهرهای غربی کشور ازجمله تبریز و اورمیه تأسیس کرد.
در سال ۱۳۰۴ نخستین بانک ایرانی به نام بانک پهلوی تأسیس و بعدها به بانک سپه تغییر نام داد.
این بانک در ابتدای شروع فعالیت خود، امور مالی نظامیان ارتش شاهنشاهی ایران را انجام میداد.
با گذشت یک سال، این بانک تبدیل به یک بانک کشوری شد و آغاز به ایجاد شعبههایی در دیگر نقاط کشور کرد.
بانک ملی ایران نیز در سال ۱۳۰۶ تشکیل شد و کار چاپ و نشر اسکناس را برعهده گرفت.
پس از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷، سیستم بانکی ایران تغییر شکل یافت تا بر اساس قوانین اسلامی بدون ربا اداره شود و همگی بانکها را دولت جدید در اختیار گرفت.
ادغام پنج بانک و مؤسسه اعتباری در بانک سپه هم، در اواسط سال ۹۷ شروع و طبق مصوبات شورای پول و اعتبار و شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه تصمیم گرفته شد، بانکهای انصار، قوامین، حکمت ایرانیان، مهر اقتصاد و موسسه اعتباری کوثر، در درون بانک سپه ادغام شوند.
مقرر شد این ادغام طی یک دوره زمانی دو سال و نیم و تقریباً ۳۶ ماهه اجرایی شود.
سپس براساس اطلاعیه بانک مرکزی ایران در تاریخ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷، بانکهای انصار، قوامین، حکمت ایرانیان، مهر اقتصاد و مؤسسه اعتباری کوثر در بانک سپه ادغام شدند.
ادغام افقی بانکهای مذکور در بانک سپه، انتقادهای هم به همراه داشتهاست و بحث های کارشناسی فراوانی هم در این باره به عمل آمد.
هم اکنون با پیشرفت فناوری های جهانی، بانکداری دیجیتالی در ایران هم، به سرعت در حال توسعه است.
قابل ذکر است، مدیران گروه اقتصادی مهرزاد، در برخی از این طرح های ملی و پروژه های الکترونیکی، نقش داشته اند.
لطفا برای جلوگیری از قطع درختان، به جز موارد بسیار ضروری، ازچاپ روی کاغذ، خودداری فرمایید.
غنی سازی برای کار آفرینی و مدیریت با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات
enriching Management & Entrepreneurship by Information and Communications Technology